Αρχαιολογικοι Χωροι

Αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής του Πηνειού
arxontika
Λεπτομέρειες

Αρχοντικά

Μάθετε περισσότερα...

mouseia
Λεπτομέρειες

Μουσεία

Μάθετε περισσότερα...

arxaiologika
Λεπτομέρειες

Αρχαιολογικοί Χώροι

Μάθετε περισσότερα...

ieroi_naoi
Λεπτομέρειες

Ιεροί Ναοί

Μάθετε περισσότερα...

Arxaia-poli-omolio

  • Αρχαία Πόλη Ομολίου

Στην περιοχή υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος του Ομολίου. Η Αρχαία Πόλη του Ομολίου κτίστηκε μεταξύ δύο ρεμάτων: του ρέματος Κούτρας ( η Κουλιαλή) που είναι στην ανατολική πλευρά της πόλεως και του ρέματος Αγίας Παρασκευής στη δυτική πλευρά της πόλεως. Τα δύο αυτά φαράγγια συγκλίνουν προς το υψηλότερο σημείο, όπου σήμερα υπάρχει το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία, θέση στην οποία τοποθετείται η ακρόπολη του Ομολίου. Το αρχαίο Ομόλιο ανέπτυξε μια εξόχως υψηλή αγγειοπλαστική τέχνη. Στις υπώρειες της πόλεως κοντά στον Πηνειό υπήρχαν εργαστήρια κατασκευής πήλινων αντικειμένων. Ένα τέτοιο εργαστήριο - κεραμοποιείο είχε επισημανθεί κατά την εκσκαφή ενός ιδιωτικού πηγαδιού στη δυτική είσοδο της κοινότητας του Ομολίου.
Ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι επισκέψιμος. Πληροφορίες:2495350200, 2413508282

 

kastro-kokkino-nero

  • Κάστρο Κόκκινου Νερού

Το Παλιόκαστρο Καρίτσας, βρίσκεται βόρεια των εκβολών του Κόκκινου Νερού, σε μια εξαίσια, ρομαντική τοποθεσία. Κατα τον Γεωργιάδη πρόκειται για αρχαία Ελληνικά τείχη. Εδω βρέθηκε μια επιγραφή της ρωμαικής εποχής. Κατά τον Απολλώνιο τον Ρόδιο, τον Φλάκκο και όλους τους νεώτερους τοπογράφους πρόκειται για την αρχαία πόλη Ευρυμεναί. Τα τείχη που σώζονται σήμερα ανήκουν στην πρώιμη βυζαντινή εποχή και σώζονται στη νότια πλευρά σε ύψος 3μ.


 

kastro-velikas

  • Κάστρο Βελίκας

Σημαντική οχύρωση, 21 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κατάφυτο λόφο στα βόρεια του οικισμού και σε μικρή απόσταση από την παραλία. Ελέγχει τον εύφορο κάμπο που απλώνεται στα νότια, καθώς και την παραλιακή διαδρομή του Κισσάβου. Στη νότια και ανατολική πλευρά, που σώζονται καλύτερα, διακρίνονται δύο πύλες και πέντε πύργοι. Στο κατάφυτο εσωτερικό του κάστρου σώζονται πυκνά λείψανα οικισμού, τα οποία χρονολογούνται στην πλειοψηφία τους τον 6ο αι. μ.Χ., κτισμένα επάνω σε παλιότερα ερείπια.

 

kastro-skitis

  • Κάστρο Σκήτης

Αποτελεί εκτεταμένη οχύρωση 132 στρεμμάτων, στα δυτικά της Σκήτης, σε βραχώδες πλάτωμα του Μαυροβουνίου και προσφέρει μοναδική εποπτεία τόσο προς την παράλια διαδρομή του Κισσάβου όσο και στη λεκάνη της Αγιάς. Ταυτίζεται από ορισμένους συγγραφείς με τη βυζαντινή Κενταυρόπολη, που ιδρύθηκε τον 6ο αι. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό με σκοπό να προστατεύσει τους πληθυσμούς της περιοχής. Καλύτερα διατηρείται η ανατολική και η νότια πλευρά, ενώ η βόρεια έχει καταρρεύσει. Στο εσωτερικό της οχύρωσης έχουν εντοπισθεί δεξαμενή και μικρή εκκλησία των μεσοβυζαντινών χρόνων, ενώ αρκετά ερείπια κτισμάτων δείχνουν ότι εδώ βρισκόταν στην περίοδο εκείνη ο οικισμός της Σκήτης, που έλαβε το όνομά του από τη Σκήτη των Αγίων Αναργύρων στα βόρεια του κάστρου.

 

romaiko-loutro-neromylon

  • Ρωμαϊκό Λουτρό Νερομύλων

Περιλαμβάνει όλους τους γνωστούς χώρους των ρωμαικών λουτρών, με κεντρική αίθουσα, καθώς και χώρους ψυχρού, χλιαρού και θερμού λουτρού, διατεταγμένους από βορρά προς νότο. Οι αίθουσες θερμαίνονταν με υπόκαυστα, ενώ σε αρκετές θέσεις εντοπίσθηκαν ψηφιδωτά δάπεδα. Η έκταση και η ποιότητα κατασκευής του λουτρού, που χρονολογείται στον 2ο αι.μ.Χ., υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή, που πιθανόν σχετίζεται με την αρχαία ακρόπολη που σώζεται στα βόρεια του χωριού.

 

 

 

Theatro-Tempon

  • Θέατρο των Τεμπών, Ομόλιο

Το θέατρο, στη σκιά του Ολύμπου και του Κισσάβου, με θέα το Αιγαίο και το Δέλτα Πηνειού, βρίσκεται στην έξοδο των Τεμπών, λίγο πριν το Ομόλιο. Έχει χωρητικότητα 600 θέσεων με προοπτική να αποκτήσει μελλοντικά και δεύτερο διάζωμα (που θα διπλασιάσει τις θέσεις του). Το θέατρο των Τεμπών διαθέτει μία μεγάλη σκηνή και σχεδιάστηκε κατά τέτοιο τρόπο που να μπορεί να καλύπτει και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα του Νομού. Έχει πολύ εύκολη πρόσβαση για τους επισκέπτες απ' όλη την Ελλάδα, και επί πλέον κατασκευάστηκε δρόμος που οδηγεί ακριβώς στο Θέατρο, αλλά και άνετο πάρκινγκ για τις ανάγκες των επισκεπτών. Όμορφη είναι και η διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, με πετρόκτιστους τοίχους, πλακόστρωτους διαδρόμους, χώρους με πράσινο και δένδρα για τη φιλοξενία και υπαίθριων εκθέσεων.
Το Θέατρο είναι ανοιχτό για το κοινό κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Πληροφορίες: 2494350100, 2495350200.

 

  • Αρχαιολογικός χώρος Δήμητρας

Στους πρόποδες του λόφου με τον προιστορικό οικισμό ανασκάφηκαν τρείς αψιδωτές οικίες, μήκους 10μ. η κάθε μία, οι οποίες χρονολογούνται στη μέση εποχή του χαλκού και αποτελούν μοναδικό σύνολο για όλη τη Θεσσαλία.

arxaiologikos-xoros-dimitras

Επιλέξτε κάποια τοποθεσία να πληροφορηθείτε για τα αξιοθέατα της περιοχής.