Αρχοντικα

Αξιόλογα Αρχοντικά της περιοχής του Πηνειού
arxontika
Λεπτομέρειες

Αρχοντικά

Μάθετε περισσότερα...

mouseia
Λεπτομέρειες

Μουσεία

Μάθετε περισσότερα...

arxaiologika
Λεπτομέρειες

Αρχαιολογικοί Χώροι

Μάθετε περισσότερα...

ieroi_naoi
Λεπτομέρειες

Ιεροί Ναοί

Μάθετε περισσότερα...

 

arxontiko-svarts

  • Αρχοντικό Σβάρτς, Αμπελάκια

Το αρχοντικό Σβάρτς είναι ένα από τα σπουδαιότερα κοσμικά κτίρια του Ελλαδικού χώρου. Άρχισε να κτίζεται το 1778 ως κατοικία του Προέδρου του Συνεταιρισμού των Αμπελακίων Γεωργίου Μαύρου Σβαρτς. Το 1965 αγοράστηκε από το Ελληνικό Κράτος και από τότε λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο. Χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, το αρχοντικό έχει κάτοψη σε σχήμα Γ και αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους, από τους οποίους ο ανώτερος φέρει προεξοχές (σαχνισιά). Στο εσωτερικό το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι τοιχογραφίες, που καλύπτουν όλους τους χώρους πάνω από ξύλινες επενδύσεις. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος, έργο ζωγράφου γνωστού μόνο με τα αρχικά Λ.Λ., ολοκληρώθηκε το 1978. Αποτελείται από μικρές και μεγάλες συνθέσεις, με γεωμετρικό και φυτικό διάκοσμο καθώς και τοπία, που ξεχωρίζουν τόσο για τον πλούτο των θεμάτων τους όσο και για τη δεξιοτεχνία και την ποιότητα της εκτέλεσής τους.

Τηλέφωνο: +30 24950 93302, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες Λειτουργίας:
Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010: 08:30-15:00
Θερινό: 8:00-15:00 (κάθε Τετάρτη το μουσείο παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 23.00).

 

arxontiko-aleksouli

  • Αρχοντικό Αλεξούλη, Αγιά

Μεγάλο διόροφο σπίτι με τετράγωνη κάτοψη και 4 χώρους σε κάθε όροφο διατεταγμένους σταυροειδώς γύρω από κεντρική αίθουσα. Κτίσθηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα Σε πολλούς χώρους διατηρείται η παλιά επίπλωση και ωραία ξυλόγλυπτα ταβάνια. Το βόρειο τμήμα του στέγασε παλιότερα το Ηρακλείδειο Γηροκομείο, ενώ ολόκληρο ανήκει σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο προγραμματίζει τη δημιουργία Μουσείου. Εδώ έχει συγκεντρωθεί συλλογή βυζαντινών αρχαιοτήτων από όλη την επαρχία Αγιάς, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από τα βυζαντινά μοναστήρια του Ανατολικού Κισσάβου (Όρος των Κελλίων).
Το Αρχοντικό Αλεξούλη είναι ανοιχτό για το κοινό κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Πληροφορίες: 2494350100.

 

parthenagogio-ierotheou

  • Παρθεναγωγείο Ιερόθεου, Μεταξοχώρι

Το κτίριο του Παρθεναγωγείου ήταν το πατρικό σπίτι του Ιερόθεου Κακκάλη, ηγούμενου της Ι. Μονής της Παναγίας στο Μεταξοχώρι και μετέπειτα επίσκοπου Γαρδικίου και Θαυμακού, που το δώρισε για να λειτουργήσει το πρώτο Γυμνάσιο Θηλέων (Παρθεναγωγείο). Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα ντόπιας αρχιτεκτονικής. Λαϊκό νεοκλασικό ημιτριώροφο κτίριο του περασμένου αιώνα, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί, που σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο Μεταξοχωρίου, ενώ παράλληλα φιλοξενεί εκθέσεις και λειτουργεί ως Μουσείο Εκκλησιαστικής και Λαϊκής Τέχνης καθώς και ως χώρος εκδηλώσεων.

 

arxontiko-gaki

  • Αρχοντικό Γάκη, Σπηλιά

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σπηλιάς του Δήμου Τεμπών, ένα από τα παλιότερα σπίτια του χωριού, που διασώθηκε από το κάψιμο των Γερμανών το 1943, είναι του Γεωργίου Ιωάννη Καραγιάννη, γνωστό ως το σπίτι του Γάκη (υποκοριστικό του ονόματος Γεώργιος). Η ιστορία του σπιτιού λέει πως την περίοδο 1946 – 1947 είχε επιταχθεί και ήταν Διοικητήριο της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας του Ρίμινι με διοικητή το λοχαγό Διονύσιο Γρηγορόπουλο. Έπειτα από προσπάθεια αρκετών χρόνων, αναπαλαιώθηκε με πολύ προσοχή και μεταμορφώθηκε σε έναν ζεστό και ατμοσφαιρικό χώρο που αποτελεί την έδρα επιχείρησης που δραστηριοποιείται σε εναλλακτικές υπαίθριες δραστηριότητες.

 

  • Αρχοντικό Πετράκη, Αγιά

Μεγάλο διόροφο κτίσμα των αρχών του 20ού αιώνα, με ενδιαφέρουσες οροφογραφίες και άλλα νεοκλασικά στοιχεία.

arxontiko-petraki

 

  • Πύργος Καραβίδα-Καλόγερου, Αγιά

Τριόροφο πυργόσπιτο του 1791, το οποίο ήταν παλιότερα τετραόροφο και αποτελεί σήμερα το παλαιότερο δείγμα κοσμικής αρχιτεκτονικής.

pyrgos-karavida-kalogerou

 

  • Αρχοντικό Γεωργούλη, Μεταξοχώρι

arxontiko-georgouli

 

  • Αρχοντικό Μπόστ, Μεταξοχώρι

arxontiko-mpost

 

  • Αρχοντικό Φάβρ, Μεταξοχώρι

arxontiko-favr

 

 

Επιλέξτε κάποια τοποθεσία να πληροφορηθείτε για τα αξιοθέατα της περιοχής.