Αρχοντικά
Μάθετε περισσότερα...
Μάθετε περισσότερα...
Μάθετε περισσότερα...
Μάθετε περισσότερα...
Μάθετε περισσότερα...
Βρίσκεται στον Κίσσαβο σε υψόμετρο 1000 μ., σε απόσταση 3,5 χιλ. δυτικά του χωριού Ανατολή. Η ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου κτίστηκε το 1550 από τον Αγιο Δαμιανό τον Μυριχοβίτη. Αξιόλογη είναι η οικολογική και αγροτουριστική δράση που αναπτύσσει η μονή, αποτελώντας πόλο έλξης για νέους αγρότες που ενδιαφέρονται σε παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας. Στη Μονή λειτουργεί εκθεσιακός χώρος οικολογικών προϊόντων που διατίθενται προς πώληση, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, μαρμελάδες από φρούτα της περιοχής, ελιές και διάφορα σκευάσματα από βότανα του βουνού.
Επικοινωνία: Ανατολή Αγιάς, 24940 81289
Ο γραφικός ιερός ναός βρίσκεται στο κέντρο των στενών των Τεμπών. Στη θέση αυτή χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1910 από τον ΟΣΕ παράλληλα με την διάνοιξη του σιδηρόδρομου. Στην ίδια θέση προϋπήρχε Προσκύνημα της ίδιας στην ίδια φυσική σπηλιά και το Αγίασμα σε βαθιά οπή, όπως και σήμερα. Κοντά στη σπηλιά αναβλύζουν άφθονα νερά πηγής. Μέχρι το 1960 όποτε και χτίστηκε η Κρεμαστή Γέφυρα, ο ναός ήταν προσιτός μέσω βάρκας και ξύλινης γέφυρας. Από αυτό διαφαίνεται ότι ο ναός ήταν προσπελάσιμος μόνο σ' όσους είχαν συγκεκριμένο σκοπό και κατόπιν συμφωνίας με τον εκεί βαρκάρη και ιερέα.
Στο κέντρο του Πυργετού υψώνεται περικαλλής ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Είναι μοναδικός στην περιοχή, Ρουμανικού ρυθμού. Εδώ βρίσκονται τέσσερις εικόνες Μακεδονικής Τέχνης του 14ου μ.Χ. αιώνα. Είναι του Δεσπότη Χριστού, της Θεοτόκου, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και του Αγίου Γεωργίου. Είναι εικόνες σπάνιες, παλιάς εποχής και εξαιρετικής τέχνης, που ζωντανεύουν την πίστη του Πανσέληνου και όλων των άλλων αγιογράφων μοναχών. Χρονολογείται από το 1800, 1804, 1810.
Κάτω από το σημερινό καθολικό, που είναι ένας μεγάλος ναός αθωνίτικου τύπου του 16ου αιώνα, βρέθηκε με ανασκαφική έρευνα το καθολικό του 12ου αιώνα, που αποδίδεται στη βυζαντινή μονή της Θεομήτορος. Ηταν ένας ναός σταυροειδής εγγεγραμμένος, διαστάσεων 11χ18μ., το μεγαλύτερο καθολικό από όσα ανασκάφηκαν μέχρι σήμερα στο Όρος των Κελλίων. Σώζεται επίσης πλήθος βυζαντινών γλυπτών.
Το τηλέφωνο της μονής είναι: 24950-91220. Η μονή παραμένει κλειστή κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.
Λίγα μέτρα πιο κάτω από τον Άγιο Γεώργιο βρίσκεται το παρεκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Με πρόσφατα ανακαινισμένα τμήματα αυτού, γιορτάζεται στις 24 Αυγούστου, όπου και το πανηγύρι του χωριού. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζετε να γίνονται γάμοι και βαπτίσεις στο χώρο της εκκλησίας.
Ο σημερινός ναός είναι αξιόλογο αρχιτεκτόνημα στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλλο. Κτίσθηκε το 1851 και αγιογραφήθηκε το 1857 από Σαμαριναίους ζωγράφους. Υπήρξε το μεγαλύτερο μοναστήρι της ευρύτερης περιοχής και διέθετε μεγάλη κτηματική περιουσία.
Κτίσθηκε ξανά το 1981, στην ίδια θέση που υψωνόταν η παλιά, μισοκατεστραμμένη εκκλησία. Αξιόλογο είναι το σκαλιστό της τέμπλο με τις άτεχνες παραστάσεις ανθεμίων και διαφόρων μορφών.
Είναι ο μοναδικός ναός της Αγιάς που διατήρησε τη βυζαντινή φάση, όπως δείχνει η ανατολική του όψη και κυρίως το νότιο τμήμα της, με την εναλλαγή λίθων και πλίνθων, τη χρήση οδοντωτών ταινιών και κεραμοπλαστικών κοσμημάτων.
Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από το χωριό του Πυργετού. Οι Πυργετινοί το τιμούνε πολύ και το γιορτάζουν με μεγαλοπρέπεια στις 24 Ιουνίου την ημέρα των γενεθλίων
Άλλες εκκλησίες:
Άγιοι Απόστολοι, Σκλήθρο
|
Άγιος Νικόλαος, Ανατολή
|
Άγιου Κωνσταντίνου & Ελένης, Πυργετός
|
Αγία Τριάδα, Πυργετός
|
Άγιος Αθανάσιος, Ανατολή
|
Ιερός Ναός Ανάστασης Λαζάρου, Πυργετός
|
Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία, Μεταξοχώρι
|
Ιερός Ναός Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Πυργετός
|
Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής, Πυργετός
|
Ιερός Ναός Παναγιάς Βαθυρέματος, Νερόμυλοι
|
Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα, Ανατολή
|
Μονή Αγίων Ραφαήλ Νικολάου & Ειρήνης, Πυργετός
|
Ιερά Μονή Παναγιάς Μεγαλόβρυσου, Μεγαλόβρυσο
|
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Βελίκα
|
Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων, Αετόλοφος
|
Επιλέξτε κάποια τοποθεσία να πληροφορηθείτε για τα αξιοθέατα της περιοχής.