Μουσεια

Μουσιακοί χώροι της περιοχής του Πηνειού
arxontika
Λεπτομέρειες

Αρχοντικά

Μάθετε περισσότερα...

mouseia
Λεπτομέρειες

Μουσεία

Μάθετε περισσότερα...

arxaiologika
Λεπτομέρειες

Αρχαιολογικοί Χώροι

Μάθετε περισσότερα...

ieroi_naoi
Λεπτομέρειες

Ιεροί Ναοί

Μάθετε περισσότερα...

laografiko-potamias

  • Λαογραφικό μουσείο Ποταμιάς

Βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Ποταμιάς του Δήμου Αγιάς Περιφέρεια Θεσσαλίας και φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα τόσο από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής όσο και από τα εργαλεία της δουλειάς τους. Στη Λαογραφική συλλογή εκτίθενται εκθέματα από την καθημερινή ζωή της υπαίθρου των κατοίκων (αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία παραδοσιακά επαγγέλματα). Το μουσείο μέσω της καταγραφής και περισυλλογής των αντικειμένων στοχεύει στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, με απώτερο σκοπό την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των επισκεπτών, αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου και της ευρύτερης περιοχής.
Επικοινωνία: 6937397554 κ. Ανδρομάχη Κεραμέα  και 24943 50100 Δήμος Αγιάς

 

ekklisiastiko-mouseio

  • Εκκλησιαστικό Μουσείο

Βρίσκεται στο χωριό Ανατολή, το οποίο είναι σε ύψος 950μ και απέχει περίπου 42 περίπου χιλ. από τη Λάρισα. Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1986 και στεγάζεται σε αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, δίπλα από το παλιό δημοτικό σχολείο. Συγκεκριμένα κλείστηκε ο γυναικωνίτης και η πίσω είσοδος του Ναού και δημιουργήθηκε ένας διώροφος χώρος ο οποίος φιλοξενεί τα εκθέματα του μουσείου. Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται βενετσιάνικα ευαγγέλια του 1600, εικόνες και τρίπτυχα εικόνων του 17ου αιώνα, ξυλόγλυπτα τέμπλα, ιερά σκεύη, καθώς και σπάνιας ιστορικής αξίας ιερά χειρόγραφα.

Το Λαογραφικό – Γεωργικό Εκθετήριο Ομολίου «Μαρίνος Αντύπας» χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ ΠΕΠ Θεσσαλίας 2000 - 2006 και οι εργασίες του τέλειωσαν το 2006 με σκοπό την ανεύρεση, διατήρηση και έκθεση λαογραφικού υλικού και τη διάδοση των σχετικών γνώσεων και πληροφοριών στο ευρύ κοινό.
Περίοδος Λειτουργίας: Από Σεπτέμβριο έως Μάιο. Πληροφορίες: Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολιτών, τηλ. 2410-551597

 

marinos-antypas

  • Λαογραφικό Εκθετήριο του Μαρίνου Αντύπα

Εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2007 βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Ομολίου του Δήμου Αγιάς. Το εκθετήριο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού όπου λειτουργούν καφέ και διαθέτει και χώρο συνεδρίασης 50-60 ατόμων. Φιλοξενούνται εκθέματα από τη ζωή της υπαίθρου των κατοίκων της περιοχής (αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία παραδοσιακά επαγγέλματα).Οι συλλογές του Εκθετηρίου περιλαμβάνουν αξιόλογα έργα από όλους τους κλάδους της νεοελληνικής χειροτεχνίας, όπως αγροτικά εργαλεία προμηχανικού αγροτικού βίου, χρηστικά είδη οικοσκευής, ενδυματολογικά σύνολα, αντικείμενα ξυλογλυπτικής, κεντήματα και υφαντά.
Το μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας (24943 50100 και 24953 50200).

 

arxaiologiko-meliboia

  • Αρχαιολογική Συλλογή Μελιβοίας

Δημιουργήθηκε το 2009 και φιλοξενεί βυζαντινά γλυπτά, κεραμικά, τοιχογραφίες και νομίσματα από τις πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή του Κισσάβου, με σημαντικότερες εκείνες στο Κάστρο Βελίκας και τα βυζαντινά μοναστήρια του Όρους των Κελλίων. Στη συλλογή περιλαμβάνονται γλυπτά από τη βυζαντινή μονή στη Μονόπετρα Κουτσουπιάς, του 12ου αιώνα, τοιχογραφίες από τις μονές του Δερματά και το Κόκκινο Νερό, γλυπτά από το βυζαντινό ναό της Μεταμόρφωσης στη Σωτηρίτσα καθώς και από άλλες βυζαντινές θέσεις του Κισσάβου.
Το μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας (24943 50100 και 24953 50200).

 

byzantina-agias

  • Βυζαντινή Συλλογή Αγιάς

Δημιουργήθηκε σταδιακά από τη δεκαετία του 1930 και φυλάσσεται στο Αρχοντικό Αλεξούλη. Περιλαμβάνει πλήθος γλυπτών από τα σημαντικότερα μνημεία της επαρχίας Αγιάς, καθώς και κεραμικά και νομίσματα. Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα συγκαταλέγονται παλαιοχριστιανικά κιονόκρανα από την Αγιά, γλυπτά από τους βυζαντινούς ναούς του Αετολόφου και του Βαθυρέματος, όπου τοποθετείται η βυζαντινή πόλη Βέσαινα, επίκρανα από τη Μαρμαρίνη, παλαιοχριστιανικά γλυπτά από την Κάτω Σωτηρίτσα, επιστύλιο από την Παλιουριά, βυζαντινά γλυπτά από τις μονές του Κόκκινου Νερού και της Καρύτσας, καθώς και άλλα μνημεία του Όρους των Κελλίων.
Ο χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Πληροφορίες: 2494350100.

 

  • Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης

Είναι επισκέψιμο και ανήκει στον Δήμο. Λειτουργεί σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη Ραψάνης.
Το μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό κατόπιν επικοινωνίας. Τηλέφωνο 2495061259 και e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

mouseio-oinou-rapsani

 

Επιλέξτε κάποια τοποθεσία να πληροφορηθείτε για τα αξιοθέατα της περιοχής.